Salta el contingut

Introducció

El concepte "ruta" consisteix en una col·lecció de comptadors, disposats en un ordre apropiat perquè una persona els recorri tots per a dur a terme alguna feina. Per exemple, en el nostre cas, recollir lectures.

El sistema "GISCE-ERP" contempla aquest concepte, i genera un fitxer de ruta (text delimitat per tabuladors, en un fitxer amb l'extensió .ruta. Veure l'apartat Fitxers d'intercanvi) que conté les dades dels comptadors en l'ordre que s'hagi establert per anar recollint les lectures.
Aquest fitxer inclou les dades necessàries per identificar el comptador, la pòlissa, l'abonat, el CUPS, i els valors de lectures anteriors.

L'aplicació "GISCE-TPL" utilitza aquest fitxer de ruta com entrada. Permet al usuari anar entrant les lectures per cada comptador, i genera com a resultat un fitxer de lectures, que conté les dades recollides.

El fitxer de lectures resultant es processa en el sistema "GISCE-ERP", actualitzant la base de dades amb la informació recollida i permetent revisar les incidències que s'han registrat.

Encara que l'aplicació "GISCE-TPL" està pensada per funcionar integrada en el flux de treball del sistema "GISCE-ERP", es completament autònoma. Els formats de tots els fitxers de dades estàn descrits formalment en l'apartat "fitxers d'intercanvi" i poden ser utilitzats amb qualsevol altre aplicació de gestió.

Fluxogrames de processos

Per començar el recorregut per la ruta s'ha de disposar d'un o més fitxers de ruta. Aquests s'obtenen, generalment, accedint al mòdul de lectures de GISCE-ERP: l'apartat que permet exportat el fitxer de ruta sol·licita que es seleccioni una ruta i també la data en la que es van recollir les lectures.

S'haurà de disposar del terminal que es va utilitzar durant el recorregut, que obviament haurà de tenir instal·lada la aplicació "GISCE-TPL".

S'han d'introduir els fitxers de ruta en el terminal. Això es pot realitzar guardant els fitxers en una targeta tipus flash, per exemple una targeta SD, si el terminal ho permet. Es poden introduir directament en el terminal conectant-lo al ordinador amb ActiveSync.
S'ha de tenir en compte que GISCE-TPL generarà un fitxer de lectures per cada ruta i aquest quedarà en la mateixa ubicació en la que es trobi el fitxer de ruta corresponent.

L'usuari s'emportarà el terminal amb ell. Es convenient probar a obrir cada fitxer de ruta abans d'entregar el terminal al usuari, per tal d'evitar, en la mesura del possible, que es trobi amb problemes en el carrer.

Per iniciar el procés, s'haurà d'obrir la aplicació "GISCE-ERP". El menú principal de la aplicació permet seleccionar un dels fitxers de ruta disponibles en el terminal. El procés de càrrega s'assegura de que totes les dades que hi ha en el fitxer de ruta siguin correctes.
A continuació informa del nombre de comptadors que hi ha en la ruta.

Si s'haguessin recollit ja lectures en la ruta, els resultats del fitxer de lectures corresponent es carreguen automàticament.
El terminal ens mostrarà el número de comptadors pendents de llegir i podrem consultar les lectures ja recollides "navegant" pels diferents comptadors.

Per a les lectures manuals, existeix la possibilitat d'etiquetar amb un codi de barres els comptadors. Això ens permet avançar per la ruta de dos maneres diferents:

El programa solicita el codi del comptador que es va llegir. Idealment s'introdueix amb el lector de codis de barres. "GISCE-TPL" localitza el comptador en la ruta i a continuació, sol·licita les lectures dels diferents paràmetres segons el tipus de tarifa.
Quan s'han entrat totes les dades per al comptador, l'aplicació sol·licita un nou codi de comptador.
Es segueix el recorregut previst en la ruta, introduint els paràmetres a llegir de cada comptador. El programa avança automàticament al següent comptador de la ruta quan s'ha acabat la lectura del actual.

En tots dos casos, segons es van recollint les lectures de la ruta, el programa va emmagatzemant les lectures introduïdes en el fitxer de lectures. Si s'interromp el procés, per exemple tencant el programa a mitja ruta, només farà falta tornar a carregar la ruta per poder rependre el treball on es va deixar.

Les lectures es poden recollir de dos maneres:

  • Manualment, llegint en el comptador i registrant cada una de les magnituds
  • Electrònicament, mitjançant una connexió del TPL al comptador utilitzant un cable sèrie RS232 o una sonda òptica.

La aplicació sempre dona la possibilitat d'anotar observacions per cada comptador. Adicionalment es pot indicar una de les anomalies tipificades, seleccionant-la d'una llista, per exemple en cas de detectar un frau, defectes en la instal·lació, no poder accedir al aparell...
Aquesta llista està basada en la tabla 63 del document "tablas de codigos_CNE_V_11_(220109).doc" i es pot modificar o ampliar fàcilment (Veure l'apartat Fitxers d'intercanvi)

L'aplicació permet a més a més: buscar, avançar i retrocedir per els comptadors de la ruta; per revisar en cas de dubte i corretgir les dades ja entrades si fos necessari.

L'últim pas consisteix en recollir els fitxers de lectures resultants i processar-los segons sigui oportú.
Per recollir els fitxers de lectures s'utilitza el mateix mètode que per introduïr els fitxers de ruta: es pot insertar la targeta flash al ordinador o bé es pot connectar el terminal amb ActiveSync.

GISCE-ERP ofereix la funció d'importar les lectures recollides.
Analitzarà els fitxers de lectures i actualitzarà la Base De Dades deixant les dades llestes per altres processos, per exemple perfilat i facturació. També es podrà revisar els comptadors marcats amb anomalies i els que s'han registrat amb observacions.

Organització dels fitxers d'intercanvi en el TPL

Els fitxers de ruta s'hauràn de carregar dins del àrea flash del terminal, per evitar pèrdua de dades en cas de que s'acabi o retiri la bateria del dispositiu, per exemple si rep un cop.

GISCE-TPL emmagatzemarà els resultats del recorregut (fitxers de ruta i fitxers de corbes) en un directori amb el mateix nom de la ruta.

Tal com es veu en la següent imatge, per la ruta "CT-108 " s'ha creat una carpeta amb el mateix nom de la ruta que conté els fitxers "CT-108.lectura " i totes les corbes de càrrega descarregades.

En aquest exemple hi ha tres rutes sense començar: la "04", la "05" i la "14". Els seus directoris amb els resultats es crearan automàticament quan es comenci el recorregut per cadascuna.

Per traslladar els resultats al sistema de gestió, per exemple GISCE-ERP, només caldrà recuperar les carpetes amb els resultats i importar-los.
(Veure l'apartat Fitxers d'intercanvi)

Menú de Gestió de Rutes

Menú principal
Quan obrim l'aplicació "GISCE-TPL" apareix el menú principal en el que permet escollir la ruta de lectura que es desitja carregar polsant el botó Cargar Una Ruta.

Cargar una ruta de lectura
En el quadre de diàleg, apareixen tots els fitxers de ruta (fitxers amb l'extensió ".ruta" que es troben en qualsevol carpeta del TPL).
Fent doble click sobre la ruta, aquesta es carrega i permet la navegació per els registres de la ruta.

Una vegada carregada la ruta que es desitja llegir, apareix el menú de navegació i gestió de rutes. Podem trobar diverses funcions:

  • Ir al primer contador pendiente Permet situar-se en el primer registre de la ruta del que encara no s'ha pres la lectura.
  • Ir al primer contador
    El programa de lectures es situa en el primer comptador de la ruta, tingui o no lectures
  • Cargar otra ruta
    Igual que en la primera imatge d'aquest apartat.
  • Salir
    Sortir de l'aplicació de GISCE-TPL

Presa de Lectures de forma Manual

GISCE-TPL mostra els diferents formularis per la recollida de lectures, que varien en funció de la tarifa associada a la pòlissa, com es veurà en els pròxims apartats.

Una pantalla tipus, per la entrada de dades manuals, es tal i com es mostra en la següent imatge, on es descriu cadascún dels seus apartats:

A continuació es descriuen els diferents apartats que es mostren durant la presa de dades d'un equip de mesura.

Es mostra informació associada a cada comptador en la ruta, per ajudar a identificar els comptadors i, en la mesura del possible, minimitzar equivocacions i detectar anomalies.

De dalt a baix, i d'esquerra a dreta:

  • Botó retrocedir
    Permet moure's endarrera, mostrant els registres anteriors i els valors de les mitjanes si ja s'han pres.
  • Número de comptador dins de la ruta
  • Número total de comptadors en la ruta
  • Número de comptadors pendents de processar, entre parèntesis.
  • Símbol d'advertència Avisa de l'existència d'un avís o situació en el punt de mesura actual.
  • Codi de la zona i ordre dins de la zona Mostra el valor de la ruta activa amb l'ordre de lectura associat a cada registre
  • Botó avançar Permet moure's cap endavant mostrant els registres anteriors i els valors de les mesures si han estat presos.

En l'àrea verda que hi ha just a sota dels botons de navegació, mostra les dades del equip de mesura en el que es troba el lector:

  • Identificador del comptador
    Normalment és el número de sèrie del comptador, de la mateixa manera que l'assigna GISCE-ERP, o el codi únic que identifica l'equip de mesura.
  • Codi de la tarifa d'accés contractada
  • Potència contractada
  • Identificador o Codi de la pòlissa

En la part central de la pantalla, apreixen caselles per a l'entrada de valors de diferents magnituds i periodes per a l'entrada de lectures

Totalitzador
Sota les caselles d'entrada de dades, en les lectures de 6 periodes apareix el sumatori dels valors introduis perquè es comprovin amb el valor del totalitzador del equip de mesura.

Les diferents "pestanyes" permeten accedir als diferents formularis del comptador actual. Les magnituds a llegir del comptador apareixen, en funcio del tipus de tarifa, en les tres pestanyes que s0acaben de descriure:

  • Lectures: La pestanya de lectures apareix quan s'està prenent les lectures manuals per a tarifes 2.0A, 2.0DHA, 2.1A i 2.1DHA.
  • A/M/R(Inicials de "Activa/Reactiva/Maxímetre"): la pestanya A/M/R apareix per a les tarifes 3.0A, 3.1A i 6.1.
  • Excessos: Aquesta pestanya apareix per a les tarifes 6.1.
  • Lectura electrònica: S'accedeix a la descàrrega de tancaments i corbes de càrrega dels equips de mesura.
  • Misc: S'introdueixen incidències i observacions de la lectura i equips de mesura

En l'àrea verda de la part inferior, just a sota de les pestanyes, mostra:

  • Nom del client, en la primera línia
  • Direcció, en la segona línia
  • Població, en la tercera línia

Navegació: Permet accedir al menú de navegació.

  • Buscar Comptador: Permet situar-se en un comptador de la ruta indicant el seu codi o bé manualment o bé a partir de la lectura del codi de barres.

Tarifes de 1 o 2 periodes

Tarifes: 2.0A, 2.0DHA, 2.1A i 2.1DHA

La pantalla d'entrada de dades manuals de les tarifes de 1 o 2 períodes es tal i com es mostra en aquesta imatge.

La columna de l'esquerra mostra la lectura anterior.

Si el valor incremental del consum, obtingut de la diferencia de la lectura absoluta anterior i la actual, es negatiu es ressalta en vermell. Això serveix perquè l'operador del equip comprobi si el valor introduït es correcte, o l'equip de mesura concideix amb el que es desitja realitzar la lectura.

Si el valor incremental del consum es positiu, el valor es mostra ressaltat utilitzant el color blau.

Tarifes de 3 i 6 períodes

Tarifes: 3.0A, 3.1a i 6.x

La pantalla d'entrada de dades manuals de les tarifes de 3 i 6 períodes es tal i com es mostra en aquesta imatge. Les tarifes de 3 períodes es llegeixen igualment en 6 per tenir en compte els períodes dels dies festius.

  • Pestanya A/R/M: S'introdueixen els valors de l'energia Activa (A), Reactiva (R) i el Maxímetre (M)

En la part inferior de les columnes d'Activa i Reactiva apareix la suma de tots els valors per comprobar-los amb el valor del totalitzador del equip de mesura.

Si es desitja fer la lectura electrònica a través del port òptic s'ha de polsar sobre la pestanya "Lectura electrónica". (Veure apartat Descàrrega electrònica de tancaments i corbes)

Tarifa: 6.x

  • Pestanya Excesos: En aquesta pestanya s'introdueixen els excessos de consum registrats en l'equip de mesura.

Si es desitja fer la lectura electrònica a través del port òptic s'ha de polsar sobre la pestanya "Lectura electrónica". (Veure apartat Descàrrega electrònica de tancaments i corbes)

Incidències i Observacions

La pestanya Misc (de miscelània) permet registrar incidències i anotar les observacions que l'usuari cregui oportunes.

  • Registrar anomalia, permet seleccionar una de els anomalies tipificades
    • Apareix la finestra que es mostra en les dos imatges de més a la dreta.
    • Es pot escollir directament de la llista completa o buscar amb el filtre.
  • Sol·licitar etiqueta, en cas de qie els comptadors estiguin etiquetats amb codis de barres, l'usuari pot indicar que el comptador actual necessita una nova etiqueta. Es marcarà la casella en cas de que s'hagi de generar una nova etiqueta de codi de barres si l'existent està en mal estat.
  • Observacions, permet al usuari registrar qualsevol comentari que cregui oportú. S'hi inclouràn els nous avisos per a pròximes lectures, la situació del equip de mesura o qualsevol informació d'interés per la companyia

  • Llista d'anomalies, permet seleccionar la categoria i escollir directament de la llista completa o buscar amb el filtre. Una vegada localitzada l'anomalia, es sel·lecciona i es polsa el botó Registrar perquè es guardi en la Base de Dades.

  • Filtre d'anomalies, dins de la finestra de la llista d'anomalies, una vegada ja hem sel·leccionat una categoria, podem escriure dins de la casella de Filtre la cadena de caràcters que volem buscar. Quan ja haguem escrit la cadena, prement el botó Filtrar, la llista d'anomalies es reduirà a les que compleixen el filtre.

Menú Navegació

Polsant sobre el menú "Navegación" permet al operador canviar la forma de navegar per la ruta en qualsevol moment seleccionant qualsevol de les opcions existents.

  • Solo contadores pendientes. Omet els comptadors que ja s'han llegit i únicament mostra els que estàn pendents de llegir.
  • Todos los contadores. Mostra tots els comptadors amb lectures realitzades per a la seva verificació.
  • Navegación por etiquetas. Permet canviar a la realització de lectures entrant el número del comptador o bé manualment o bé utilitzant el lector de codi de barres del TPL.

Buscar un comptador

Polsant el botó "Buscar" en la part inferior dreta de la pantalla, o bé des del menú "Navegación/Navegación por etiquetas", s'accedeix a la pantalla de Buscar comptador.

En la casella "Número del contador" s'hi introduirà el número de comptador desitjat.

Pot teclejar-se directament el codi del comptador, si aquest disposa de codi de barres, es pot utilitzar el lector de codi de barres del TPL.

Polsant sobre el botó "Buscar" es situarà en el registre desitjat.

Si el codi introduït no correspon a cap comptador de la ruta activa, la casella es resalta en color vermell i espera a que s'entri un altre codi.

Si té una centralització de comptadors, es molt útil colocar les etiquetes de codi de barres, generat pel programa GISCE-ERP, en cada comptador. Això facilitarà i agilitzarà la lectura dels equips de mesura, millorant així la eficiència dels treballs de presa de mesures.

Avisos i situació del Punt de Mesura

Advertència: Quan apareix el símbol '[!]' d'advertència, significa que hi ha algun avís referent a les precaucions o accions a tenir en compte pe a la presa de lectues, o bé alguna observació referida a la situació del comptador per a la seva fàcil localització.

Polsant sobre el botó d'advertència es podrà veure l'avís i/o situació referent a aquest punt de mesura.

Si es desitja afegir algun avís o advertència, s'ha d'indicar en l'apartat d'observacions, perquè el departament d'administració ho afegeixi per la pròxima presa de lectures.