Salta el contingut

Fitxers d'intercanvi per GISCE-TPL

Fitxers d'intercanvi per GISCE-TPL

En aquest apartat es descriuen els formats dels fitxers de intercanvi entre el programa de gestió GISCE-ERP.

Si s'utilitza un programa de facturació d'accessos diferent de GISCE-ERP es descriuen amb tot detall els formats dels fitxers de importació de rutes i exportació de lectures des del TPL.

Especificacions comuns a tots els fitxers

Tots els fitxers respecten les següents especificacions:

  • Text codificat amb UTF-8.
  • Camps delimitats per tabuladors('\t', 0x09).
  • Línies delimitades per newline ('\n', 0x0a).
  • No s'utilitzen cometes ni ningun altre delimitador per cadenes de caràcters.
  • Els números no enters es codifiquen amb un punt per separar elsdecimals, mai una coma. No s'utilitzen separadors de miliars. Si alguna magnitud fos negativa s'indicaria amb un guió com a prefix.

Codificació dels camps Data/Hora

Els camps data s'emmagatzemen com cadenes de caràcters. Sempre s'inclou la hora, i es deixen a 0 els segons, minuts i hores si no es té aquesta precisió o si es irrelevant.
El format es "YYYYMMDDhhmmss", 4 dígits per l'Any, 2 per al Mes, 2 per al Dia del mes, 2 per les Hores, 2 pels Minuts i 2 pels Segons.
Cada element s'emplena amb zeros per l'esquerra fins que ocupi la longitud que li correspon.

Codificació del camp "Configuración Puerto"

Els paràmetres de configuració del port série i els paràmetres necessaris per accedir al comptador mitjançant el port série, tant amb cable o amb sonda òptica, es codifiquen amb una cadena de caràcters. Separant cada un dels camps amb el caràcter ':', en aquest ordre:

  • port_name: el nom del port de comunicacions. És una cadena de caràcters i els possibles valors són: "com1", "com2", ..., "com19", "com20" . En els terminals sol ser "com1"
  • baud_rate: tasa de transferència, en bps. És un enter i els possibles valors legals són: 110, 300, 600, 1200, 2400, 4800, 9600, 14400, 19200, 28800, 38400, 57600, 115200, 128000, 256000

  • data_bits: bits de dades. És un enter. Els possibles valors legals són 7 i 8

  • parity: paritat. És una cadena de caràcters. Els possibles valors legals són: “even”, “none”, “odd”, “mark”, “space”.
  • stop_bits: bits de parada. És una cadena de caràcters i els possibles valors legals són: “0”, “1”, “1.5”, “2”.
  • direccion_de_enlace: Un enter.
  • direccion_del_punto_de_medida: Un enter.
  • contraseña: Un enter.
  • timeout: temps d'espera. És un enter. Es tracta del valor límit, en mil·lisegons, que GISCE-TPL esperarà a que el comptador respongui abans de considerar que no es pot establir la connexió. Un valor típic i raonable és 2000, que correspon a 2000ms, és a dir, 2 segons.
  • tipo_de_curva: Per sel·leccionar el tipus de corba que es desitja decarregar en l'apartat "Configuración" es pot sel·leccionar la corba a descarregar:
    • Dades agregades cada 60 minuts, amb valors absoluts
    • Dades agregades cada 60 minuts, amb valors incrementals.
    • Dades agregades cada 15 minuts, amb valors absoluts.
    • Dades agregades cada 15 minuts, amb valors incrementals.

Com es pot veure:

  • El primer camp defineix la configuració del terminal.
  • Els cinc següents defineixen la configuració del protocol RS232
  • Els tres últims defineixen la configuració del protocol IEC870REE

És imprescindible que els valors corresponguin a la configuració del comptador per poder descarregar lectures electrònicament.

Codificació del camp "Calidad"

D'acord amb el document "REGLAMENTO DE PUNTOS DE MEDIDA: Protocolo de comunicaciones entre registradores y concentradores de medidas o terminales portátiles de lectura", Revisió 10.04.02, del 10 d'Abril de 2002, publicat a www.ree.es.
Aquest document es refereix al camp com "octeto de cualificadores" i als seus bits com "bits de calidad".

Aquest camp es un eter de 8 bits, que s'interpreta com un "mapa de bits", amb el següent significat per cada bit:

Bit Valor Descripció
0(LSB) 1 Reservat; Sense significat
1 2 Fallada en l'alimentació
2 4 Intrussió
3 8 Paràmetres modificats
4 16 Canvi "lleuger" en la data/hora; p.e. un ajustament de dos minuts
5 32 Overflow
6 64 Canvi "radical" en la data/hora; p.e. un ajustament de dos dies
7(MSB) 128 Mesura invàlida.

S'ha de tenir sempre en compte, com a mínim, el bit més significatiu (MSB)

Fitxer de Ruta (GISCE-ERP → GISCE-TPL)

Normalment aquest fitxer el genera la aplicació GISCE-ERP, i serveix com a dades d'entrada per a l'aplicació GISCE-TPL, també pot generar-lo qualsevol altre programa de gestió.

El fitxer de ruta ha de tenir la extensió ".ruta" perquè pogui ser processat per GISCE-TPL. El nom del fitxer, sense la extensió, es la identificació que se li mostra a l'usuari a GISCE-TPL.

El fitxer conté:

  • Una capçalera d'una línia amb el següent camp.

Nom del Camp

Descripció

data_planificada_lectura

La data que es té planificada i/o que es vol fer constar en les lectures d'aquesta ruta. S'utilitza globalment per tots els comptadors com a valor per defecte del camp fecha_lectura , que es retorna en el fitxer de lectures (tal com es descriu més abaix), excepte quan la lectura s'efectua de forma electrònica, donat que s'utilitzarà la data del tancament que reporta el comptador. Format AAAAMMDDhhmmss.

  • Una línia per cada comptador en la ruta, amb els següents camps.

Nom del Camp

Descripció

zona

El codi o nom de la zona, que el TPL tracta com alfanumèric. Es mostra a l'usuari a títol informatiu . No té altre funció.

orden

La posició del comptador dins de la zona/ruta, que el TPL tracta com alfanumèric. Se li mostra a l'usuari a títol informatiu. No té altre funció.

id_poliza

Identificador de la pòlissa, que el TPL tracta com alfanumèric. Es mostra a l'usuari a títol informatiu . No té altre funció.

id_contador

Un número enter que ha de ser diferent per cada comptador de la ruta. Identifica internament (no se li mostra a l'usuari) al comptador. Es retorna intacte en el fitxer de lectures que genera el TPL com a resultat de la operació de lectura.

numero_contador

Un identificador que ha de ser diferent per cada comptador de la ruta, que TPL tracta com alfanumèric . Es recomana que coincideixi amb el número de sèrie del comptador, que a més a més sol coincidir amb el codi de barres imprés en el frontal del comptador. Se li mostra a l'usuari a títol informatiu. En les lectures electròniques, es compara amb el número de sèrie que dona el comptador, avisant al usuari en cas de ser diferent. En les lectures manuals, aquest camp és el que s'utilitza per identificar el comptador a registrar, a partir de la lectura del seu codi de barres.

id_tarifa

GISCE-TPL ignora aquest valor.

nombre_tarifa

El nom de la tarifa (p.e. "2.0DHA", "6.1", ...), que el TPL tracta com alfanumèric. Es mostra a l'usuari com a títol informatiu. No té altre funció.

potencia

La potència contractada, que el TPL tracta com a camp alfanumèric. Es mostra a l'usuari com a títol informatiu. No té altre funció.

nombre_abonado

direccion

Nom i cognoms o nom fiscal del abonat. Es mostra al usuari a títol informatiu. No te cap altre funció. Generalment correspondrà a la direcció completa (amb número, escala, pis, etc) de l'habitatge o local en la que es subministra el servei. Es mostra al usuari a títol informatiu. No te cap altre funció.

poblacion

Complementa el camp direcció que s'acaba de descriure. El TPL tracta aquest camp com alfanumèric . Es mostra al usuari a títol informatiu. No te cap altre funció.

situacion_contador

Indicació per facilitar a l'usuari la localització del comptador. Es mostra al usuari a títol informatiu. No te cap altre funció. El TPL l'interpreta de la següent forma.: Si es un número enter, s'utilitza aquest número com a clau per recuperar la descripció del catàleg de situacions. En qualsevol altre cas es considera literalment com la informació que s'ha de mostrar al usuari.

aviso_contador

Indicació per mostrar al usuari una advertència relevant a ternir en compte quan s'ha d'anar a llegir aquest comptador. Es mostra al usuari a títol informatiu. No te cap altre funció. El TPL l'interpreta de la següent manera: si es un nombre enter, s'utilitza com a clau per recuperar la descripció en el catàleg d'avisos. En qualsevol altre cas es considera literalment com la informació que s'ha de mostrar al usuari.

configuracion_puerto

Un valor alfanumèric que correspon a la codificació dels paràmetres de configuració del port sèrie RS232 i als paràmetres necessaris per la lectura electrònica a través del cable serie i/o la sonda òptica. El TPL descodifica aquest camp segons s'explica en la secció corresponent d'aquest document.

I en la mateixa línia, per cada magnitud a llegir en el comptador (i el nombre de magnituds ha de ser 1, 2, 3, 4, 5, 6, 18 o 24), aquests tres camps:

Nom del Camp

Descripció

id_periodo

Identificador del periode al que correspon la lectura. El TPL tracta aquest valor com alfanumèric, i es retorna intacte en el fitxer de lectures que genera el TPL com a resultat de la operació de lectura. No se li mostra al usuari.

nombre_periodo

Identifiador alfanumèric que indica al usuari el periode al que correspon la lectura. El TPL tracta aquest valor com alfanumèric, i es retorna intacte en el fitxer de lectures que genera el TPL com a resultat de la operació de lectura. Únicament se li mostra al usuari en el cas de les tarifes "2.0A" i "2.0DHA", quan hi ha entre 1 i 6 magnituds a recollir.

lectura_anterior

En general el TPL tracta la lectura com un número enter , excepte quan els tres primers caràcters del camp nombre_periodo son "MAX" o "EXC". En aquests dos casos es permeten decimals.

GISCE-TPL decideix el procediment per solicitar les lectures d'un comptador en base al número de magnituds relacionades amb aquest que apareixen en el fitxer de ruta:

  • Entre 1 i 6 lectures (el cas de les tarifes "2.0A" i "2.0DHA"): es demanen al operador les lectures, mostrant clarament per cada lectura, la etiqueta nombre_periodo, la lectura anterior i la diferència entre la lectura anterior i la actual.
  • 18 lectures (cas de les tarifes "3.0A"): es demanen al operador les lectures, no es mostra ni el valor de la lectura anterior, ni la diferència entre l'actual i l'anterior, ni els camps nombre_periodo, i es demanen les lectures en una taula de 3 columnes per 6 files, on les lectures es distribueixen de dalt a baix i d'esquerra a dreta:
    • Les tres columnes corresponen, d'esquerra a dreta, als valors "Activa", "Reactiva", "Maxímetre" de cada periode.
    • Les files es veuen etiquetades amb els noms dels periodes, no amb el valor del camp nombre_periodo, sempre com "P1", "P2", ..., "P6".
  • 24 lectures (cas de les tarifes "6.1"): les primeres 18 lectures es distribueixen com el cas que s'acaba d'esplicar; Les 6 restants es mostren com les lectures d'"excessos", en una altra taula, d'una columna i sis files, amb les mateixes etiquetes ("P1", "P2", ..., "P6") per les files.

Fitxer de Lectures (GISCE-TPL → GISCE-ERP)

Normalment aquest fitxer el genera l'aplicació GISCE-TPL, com a resultat del treball del usuari a partir del fitxer de ruta. En aquest cas, el fitxer té el mateix nom que el fitxer de ruta, substituïnt la extensió per ".lectura".

Perquè GISCE-TPL pogui processar el fitxer de lectures ha de tenir la extensió ".lectura" i ha de trobar-se dins del terminal en la mateixa ubicació que el fitxer de ruta.

Normalment el fitxer de lectura es processa amb GISCE-ERP per incorporar a la base de dades les lectures recollides i poder, així, realitzar les tasques com la facturació, el perfilat, generació d'informes, etc.

El fitxer conté una línia per cada comptador per al que l'operari ha recollit lectures i/o entrat un comentari o una anomalia indicant el motiu per el que no ha estat possible efectuar la lectura, si aquest ha estat el cas. Les línies es van afegint al fitxer a mesura que l'usuari va processant comptadors, i en l'ordre que els va processant. Això vol dir que no necessariament hi haurà lectures per tots els comptadors que es van relacionar en el corresponent fitxer de ruta.

També existeix la possibilitat de que un comptador hagi estat llegida més d'una vegada. La norma general (i això es el que fa GISCE-ERP interpretar aquest fitxer) es que la lectura vàlida es la última que apareix en el fitxer.

El fitxer consisteix en una llista per cada comptador llegit, amb els següents camps:

Nom del camp

Descripció

id_contador

Tal com hi apareix al fitxer de ruta.

fecha_lectura

El valor del camp fecha_planificada_lectura excepte quan la lectura s'hagi recollit de forma electrónica; En aquest cas el valor correspon a la data i hora que el comptador ha registrat per al tancament que s'ha llegit electrònicament.

fecha_registro

El valor correspon a la data i hora que s'han registrat (entrades manualment o descarregades electrònicament) les lectures del comptador amb GISCE-TPL. Aquest valor es basa en el rellotge del terminal; únicament serà fiable si la zona horària, la data i la hora del terminal estan correctament configurades.

lectura_electronica

Un codi de caràcter, que sempre serà "y" o "n" (per "yes" i "no"), que indica si la lectura s'ha recollit manualment o bé si s'ha descarregat de forma electrònica..

codigo_anomalia

La clau de l'anomalia que l'usuari hagi pogut escollir del catàleg d'anomalies.

etiqueta_solicitada

Un codi de caràcter, que sempre serà "y" o "n" (per "yes" i "no"), que indica si l'usuari ha sol·licitat que es reemplaci l'etiqueta del comptador (p.e. perquè falta o està deteriorada)

observaciones

Un text lliure amb els comentaris que l'usuari hagi cregut oportuns anotar. Alguns caràcters es codifiquen de forma especial:

  • El caràcter tabulador "\t" es reemplaça per "~"
  • El caràcter seqüència "\r\n" és "$"
  • El caràcter seqüència "\n\r" és "$"
  • Els caràcters "\r" i "\n" restants, són "$"

I en la mateixa línia, per cada magnitud a llegir en el comptador (encara que la lectura estigui en blanc), aquests quatre camps:

Nom del Camp

Descripció

id_periodo

Tal com apareix en el fitxer de ruta

nombre_periodo

Tal com apareix en el fitxer de ruta

lectura_anterior

Tal com apareix en el fitxer de ruta

lectura_actual

El valor de la magnitud recollit per l'usuari, amb les seguents consideracions:

  • El número enter o amb decimals segons el criteri establert en la descripció del camp nombre_periodo
  • L'usuari ha donat per vàlid el valor tal i com s'ha guardat. Els valors es normalitzen (per exemple s' arrodoneixen al número de decimals que correspongui) i es mostren normalitzats just abans de que l'usuari registri les lectures del comptador i aquestes siguin emmagatzemades en el fitxer de lectures.
  • Excepte en les lectures recollides electrònicament, on existeix la possibilitat d'error humà. Es proveeix de les mesures preventives que s'han explicat prèviament.

Fitxer de corbes (GISCE-TPL → GISCE-ERP)

Per cada corva recollida, GISCE-TPL emmagatzema un fitxer de corva.

El nom del fitxers es composa per:

  • El nom de la ruta
  • Un caràcter guió baix _ (underscore)
  • El camp número_comptador (de la mateixa manera que apareix en el fitxer de ruta)
  • La extensió ".curva"

Per exemple la corva que es recull per al comptador amb número 123456 a la ruta CT-082. tindrà per nom "CT-082_123456.curva".

El contingut té els següents camps:

Una línia de capçalera amb els camps:

Nom del Camp

Descripció

numero_contador

El número del comptador com apareix al fitxer de ruta

numero_de_serie

El número de serie que ha reportat el comptador

version_firmware

Versió del firmware que ha assenyalat el comptador

fecha_protocolo

Data del estàndard del protocol IEC870REE que implementa el comptador, tal com ha assenyalat aquest

version_protocolo

Versió del protocol IEC870REE que implementa el comptador, tal com ha assenyalat aquest

modelo

El model que ha assenyalat el comptador

fabricant

El codi de fabricant que ha assenyalat el comptador

Segona línia a la capçalera, amb els camps:

Nom del Camp

Descripció

fecha_y_hora_lectura

La data i hora en la que s'han descarregat les dades

fecha_y_hora_inicial

Inici del interval del qual s'han solicitat dades al comptador

fecha_y_hora_final

Final del interval del qual s'han solicitat dades al comptador

tipo_de_curva

Una cadena de dos caràcters que especifica el tipus de curva que s'ha solicitat del comptador. El primer caràcters és 1 o 2, per al periode d'integració 1 (60 minuts) o el periode d'integració 2 (15 minuts). El segon caràcter es una A si són valors absoluts, o una I si són valors incrementals. Per tant els quatre possibles valors són:

  • 1A
  • 2A
  • 1I
  • 2I

Zero o més línies de dades, una per cada conjunt de valors de la curva que ha entregat el comptador:

Nom del Camp

Descripció

data_hora

La data i hora de inici del interval d'integració al que corresponen els totals d'aquesta línia

activa_entrante

Totals integrats d'activa entrant

calidad_activa_entrante

Byte de qualitat associat al camp anterior

activa_saliente

Totals integrants d'activa sortint

calidad_activa_saliente

Byte de qualitat associat al camp anterior

reactiva_cuadrante_1

Totals integrats de reactiva en el primer cuadrant

calidad_reactiva_cuadrante_1

Byte de qualitat associat al camp anterior

reactiva_cuadrante_2

Totals integrats de reactiva en el segon cuadrant

calidad_reactiva_cuadrante_2

Byte de qualitat associat al camp anterior

reactiva_cuadrante_3

Totals integrats de reactiva en el tercer cuadrant

calidad_reactiva_cuadrante_3

Byte de qualitat associat al camp anterior

reactiva_cuadrante_4

Totals integrats de reactiva en el quart cuadrant

calidad_reactiva_cuadrante_4

Byte de qualitat associat al camp anterior

Catàleg d'anomalies

Una primera part, la llista de categories, amb una línia per categoria amb dos camps:

Nom del Camp

Descripció

id_categoria

Un enter, diferent per cada categoria

descripcion_anomalia

El nombre de la categoria. No ha de contenir retorns de línia (\n o \r) ni tabuladors (\t).

Una línia en blanc separa la primera part de la segona i última part. La llista d'anomalies. Té una anomalia per línia amb tres camps:

Nom del Camp

Descripció

id_categoria

Un enter, ha de coincidir per força amb el camp id_categoria d'alguna de les categories definides en la primera part d'aquest fitxer.

id_anomalia

Un valor alfanumèric que ha de ser diferent per cada anomalia. Inclus si estan en diferents categories.

descripcion_anomalia

El nom de la anomalia. No ha de contenir retorns de línia (\n o \r) ni tabuladors (\t).

Catàleg de situacions

Una línia per cada situació, amb dos camps en aquest ordre:

Nom del Camp

Descripció

id_situacion

Un enter, diferent per cada registre.

descripcion

No ha de contenir retorns de línia (\n o \r) ni tabuladors (\t).

Catàleg d'Avisos

Una línia per cada avís, amb aquests dos camps:

Nom del Camp

Descripció

id_aviso

Un enter, diferent per cada registre.

descripcion

No ha de contenir retorns de línia (\n o \r) ni tabuladors (\t).