Salta el contingut

Documentació del mòdul de telemesura

Comptadors de telemesura i electrònics

Aquest mòdul gestiona dos tipus de comptadors diferents, els comptadors electrònics i els electrònics tele-mesurats. En el cas dels comptadors electrònics el mòdul s'utilitzarà per importar les corbes obtingudes a través dels dispositius TPL. Per els comptadors tele-mesurats, permet fer la importació dels tancaments i corbes dels comptadors a través de la connexió que es configuri a l'ERP.

Amb els tancaments importats, podrem portar a terme la seva validació i crear les lectures corresponents. Els perfils que s'importin també podran ser validats i a més a més es podrà fer l'ajustament i estimació de la corba de consum del comptador a l'hora d'obrir la factura. Sempre i quan la tarifa sigui estimable. El mòdul també ens permetrà crear els fitxers F1 i P1 amb els perfils.

Configuració dels Comptadors

Per tal de poder utilitzar aquest mòdul correctament s'hauran de configurar els comptadors que l'hagin de fer servir.

Configuració de la tecnologia

Primer de tot s'haurà de configurar el comptador per tal que l'ERP el reconegui com a electrònic o electrònic tele-mesurat. Per fer-ho hem de modificar el camp Tecnologia de la fitxa del comptador i assignar-l'hi el valor Electrònic o Telemesura.

Configuració del comptador electrònic

Per tal de configurar el comptador purament electrònic ens hem de dirigir a la pestanya de la fitxa del comptador Electrònic.

  1. Dates de validació: La data Última tancament validat ens indica de quin dia són els últims tancaments que s'han validat d'aquest comptador. La data Últim perfil validat indica de quin dia és l'última corba que s'ha validat per aquest comptador.

  2. Dates de importació: La data Última tancament carregat ens indica de quin dia són els últims tancaments que s'han importat d'aquest comptador. La data Últim perfil carregat indica de quin dia i hora és l'última corba que s'ha carregat per aquest comptador.

  3. Contracte per importar: Aquest seleccionable ens permet decidir quin dels tres contractes disponibles en un comptador 1, 2 o 3 volem utilitzar per crear les lectures.

    • Contracte 1: Al perfilar corbes horàries de comptadors amb aquest contracte s'utilitzarà una tarifa amb discriminació de dies festius.

    • Contracte 2: Al perfilar corbes horàries de comptadors amb aquest contracte s'utilitzarà una tarifa sense discriminació de dies festius.

Configuració del comptador tele-mesurat

Per tal de configurar el comptador tele-mesurat ens hem de dirigir a la pestanya de la fitxa del comptador Electrònic. En aquesta pestanya trobem diferents camps configurables i informatius.

  1. Dates de validació: La data Última tancament validat ens indica de quin dia són els últims tancaments que s'han validat d'aquest comptador. La data Últim perfil validat indica de quin dia és l'última corba que s'ha validat per aquest comptador.

  2. Dates de importació: La data Última tancament carregat ens indica de quin dia són els últims tancaments que s'han importat d'aquest comptador. La data Últim perfil carregat indica de quin dia i hora és l'última corba que s'ha carregat per aquest comptador.

  3. Contracte per importar: Aquest seleccionable ens permet decidir quin dels tres contractes disponibles en un comptador volem utilitzar per crear les lectures.

    • Contracte 1: Al perfilar corbes horàries de comptadors amb aquest contracte s'utilitzarà una tarifa amb discriminació de dies festius.

    • Contracte 2: Al perfilar corbes horàries de comptadors amb aquest contracte s'utilitzarà una tarifa sense discriminació de dies festius.

  4. Protocol de connexió: Tenim tres camps als quals hem d'assignar el valor correcte per establir la connexió amb el comptador.

  5. Paràmetres de connexió: Caldrà configurar e dos paràmetres. El número de port del comptador al camp Port i seguidament un camp d'adreça que dependrà del tipus de connexió del comptador. Si el comptador és amb mòdem haurem d'introduir el número de telèfon del comptador, altrament caldrà entrar l'adreça IP.

  6. Contractes per demanar: Aquí podem seleccionar quins dels tres contractes existents a la configuració d'un comptador volem que es demanin a l'hora de carregar tancaments. El programa demanarà tots els que tinguem seleccionats i si algun d'ells no està configurat simplement no crearà els tancaments d'aquest.

  7. Accions de càrrega: Aquests dos botons són els assistents per importar els tancaments i els perfils del comptador.

Càrrega de corbes de telemesura mitjançant fitxers

Per tal de carregar els perfils horaris de telemesura s'utilitza l'assistent següent: Infraestructura > Telemesura > Càrrega perfils TPL

Aquest assistent suporta dos tipus de fitxers diferents:

  • Format .curva que s'extreu dels comptadors mitjançant els dispositius TPL.

  • Format P1D definit per la REE al Sistema d'informació de mesures elèctriques al document d'especificació: Fitxers per l'intercanvi d'informació de mesura publicat l'agost de 2017. Pàgines 52 i 53.

Consell

A més a més es poden introduir un o altre d'aquests dos formats de fitxers massivament comprimits en un fitxer ".zip".

Dins l'assistent ens caldrà seleccionar el fitxer que volem carregar (1) i el tipus de fitxer del que es tracta (2). Per últim haurem d'indicar la unitat d'energia que s'utilitza en el fitxer introduït (3).

Si hem introduït un sol fitxer i no un ".zip", un cop hagi acabat el procés veurem el mateix missatge que es mostra a la següent imatge. A la finestra de l'assistent indica la quantitat de perfils que s'han creat.

Si el fitxer que hem introduït per importar és un ".zip" la tasca d'importació es portarà a terme en segon pla.

Una vegada importats els fitxers, es crearà un registre de lectura per cada fitxer llegit, tan si l'hem introduït sol o comprimit en un ".zip". Per analitzar si tots els fitxers s'han llegit correctament o hi ha hagut algun error podem consultar el llistat de registres Infraestructura > Telemesura > Registre de lectura. Cada registre ens informarà del nom del fitxer al que fa referència, la data de lectura, l'estat de la lectura, bàsicament si s'ha llegit correctament o si hi ha hagut error i el tipus de fitxer que és.

Si els fitxer s'han llegit correctament, ens podem dirigir a la fitxa del comptador per visualitzar-los i revisar que tot sigui correcte. Podem trobar el comptador a Infraestructura > Telemesura > Contadors TM on se'ns mostren únicament els comptadors que tinguem configurats com electrònics o telemesurats. Dins la fitxa del comptador, amb el botó Mostrar tancaments TM accedirem a la llista de perfils del comptador on hauríem de poder veure tots els que hem importat en estat No vàlid.

Validació de perfils de telemesura

El procés de validació dels perfils s'inicia mitjançant un assistent que podem trobar o bé dins la mateixa fitxa del comptador del qual ens interessa validar-ne els perfils o al menú general de telemesura.

En el primer dels casos, utilitzant l'assistent des del comptador, únicament es validaran els perfils del comptador en qüestió.

En el segon cas, executant l'assistent des del menú, podem utilitzar-lo per validar els perfils d'un comptador concret seleccionant aquest o executar la validació sense cap comptador, la qual cosa iniciarà una validació per tots els comptadors de telemesura.

Validacions realitzades sobre els Perfils

Documentació de quines comprovacions es passen per els diferents perfils per tal de decidir si són o no vàlids.

  1. Neteja de duplicats: El primer pas de la validació busca tots els perfils que tinguin duplicats i els elimina deixant només un dels registres.

  2. Diferents mesures: Es comprova que no existeixin registres per la mateixa hora i que tinguin valors de mesura diferents.

  3. Mesures impossibles: Comprova que un perfil no tingui un valor de mesura massa elevat i que es consideri fora dels límits.

    Variable

    Existeix una variable de configuració anomenada tm_profile_impossible que ens permetrà configurar quest límit.

  4. Mesures negatives: Assegura que no hi hagi cap perfil que contingui una valor de mesura negatiu.

  5. Bits de control: Comprova que els registres no tinguin un valor al camp de bits de control que indiqui algun tipus d'error.

  6. Reactiva alta: Comprova que no hi hagi cap perfil que tingui una reactiva al quadrant 1 amb un valor superior a l'activa entrant.

    Variable

    Existeix una variable de configuració anomenada tm_reactive_check que ens permetrà activar i desactivar aquesta validació.

  7. Superior a la potència: Comprova que cap perfil tingui un valor d'activa entrant superior al màxim permès segons la potència contractada al període en que es troba el perfil. Aquesta validació té un paràmetre de tolerància que serveix per configurar fins a quin percentatge de la potència màxima es considera vàlid el consum del perfil.

    Variable

    Existeix una variable de configuració anomenada tm_profile_power_tolerance que ens permetrà configurar aquesta tolerància . Al mateix temps, si el valor d'aquesta variable es configura a 0, la validació es desactiva.

    Exemple

    Si tenim una tolerància del 120%, es permetran com a vàlides mesures d'activa entrant un 20% superiors a la potència total.

Resultat de les Validacions

Amb les validacions finalitzades, els perfils processats correctament estaran en estat vàlid i els que presentin algun problema seguiran en estat no vàlid. La millor manera de comprovar si s'han validat tots correctament o hi ha hagut algun problema és revisar si s'han creat nous casos de Telemesures que indiquin validacions incorrectes. Per fer-ho ens dirigim al menú Infraestructura > Telemesura > Casos TM > Casos oberts on podrem veure si hi ha casos recents que facin referència a la validació de perfils.

Generació de fitxers de perfils F1

Els fitxers F1 de perfils són diaris per tant cada un conté les 24 corbes horàries que corresponen. La generació d'aquests fitxers la porta a terme l'assistent Infraestructura > Exportar REE F1.

L'assistent necessita que li indiquem per quin comptador i quin període volem generar els F1s. Per posar un nom correcte als fitxer generats, és necessari indicar el codi R1 de la nostra distribuïdora.

També disposem del camp Versió el qual ens servirà per enumerar els fitxers generats, és a dir, si generem més d'un F1 per el mateix comptador i dates, la versió ens servirà per diferenciar-los i saber quin és el més nou.

Respecte els camps de dates inici i final s'ha de tenir en compte que la data inici és inclosa dins el període del F1 i la data final no.

Exemple F1 mensual

Per crear el fitxer F1 del mes de Març sencer hem de posar com a data inicial el 01/03/2018 i com a data final el 01/04/2018.

Exemple F1 diari

Per generar el fitxer F1 del primer dia de Març hem d'introduir com a data inicial el 01/03/2018 i com a data final el 02/03/2018.

Codi R1

Si tenim el codi ben configurat al ERP l'assistent l'agafarà automàticament. El codi es troba a la fitxa de la nostra empresa distribuïdora.