Termes i Definicions
En la descripció del procés d'obtenció dels indicadors de continuitat de subministre aparèixen alguns termes amb les següents definicions:
- Red de Transporte: La definida en l'article 5 del Reial Decret 1955/2000 de 1 de desembre per el que es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministre i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia eléctrica.
- Red de Distribución: La definida en l'article 38 del Reial Decret 1955/2000
- Alta Tensión de Distribución (AT): Conjunt d'instal·lacions de distribució de tensió nominal superior a 36kV.
- Media Tensión (MT): Conjunt d'instal·lacions de distribució amb tensió nominal compresa entre 1kV i 36kV.
- Baja Tensión (BT): Conjunt d'instal·lacions de distribució amb tensió nominal de fins a 1kV.
- Subestación de Transformación: Conjunt d'instal·lacions ubicades en un emplaçament comú aprovisionat amb un o diversos transformadors amb MT en el secundari, amb l'aparamenta i obra complementaria precises.
- Centro de Maniobra: Conjunt d'instal·lacions MT situades en un mateix lloc, de l'aparamenta eléctrica i dels edificis necessaris per realitzar, al menys, la funció de connexió de dos o més línies i la seva maniobra.
- Centro de Transformación (CT): Instal·lació aprovisionada d'un o diversos transformadors reductors a BT, amb aparamenta i obra complementaria precises.
- Línea MT: Conjunt d'instal·lacions (fundamentalment, circuits constituïts per segments de conductor) connectats eléctricament i amb la mateixa tensió nominal, que es troben darrera d'un interruptor automàtic equipat amb proteccions, o compreses entre dos interruptors automàtics equipats amb proteccions
- Interrupcin de Alimentación: Condició en la que el valor eficaç de la tensió en els punts de subministre no supera el 10% de la tensió declarada. (Article 100 del Reial Decret 1955/2000)
- Continuidad de Suministro: Contingut de la qualitat de servei relatiu al número i duració de les interrupcions de duració superior a tres minuts.
- Incidéncia: Tots els events, i les seves conseqüéncies associades, originat en els sistemes de Generació, Transport o Distribució, que sigui causa d'una o varies interrupcions imprevistes de subministre amb instal·lacions afectades relacionades temporal i eléctricament.
- Interrupción Programada: Una interrupció es considera programada quan s'han complert els requisits d'informació, notificació i autorització previstos en la legislació vigent, degudament justificats.
- Interrupción Imprevista: Tota interrupció que no s'ajusta a la definició d'interrupció Programada
- Indicadores de Continuidad de subministro: Índex numérics definits al efecte de medir el número i/o duració de les interrupcions de duració major de tres minuts que afecten als clients.
-
TIEPI: Es el temps de interrupció equivalent a la Potència instalada a mitja tensió (1kV i 36kV). Aquest índex es defineix mitjançant la següent expressió:
On:
- ∑PI = Suma de la Potència instal·lada dels centres de transformació MT/BT del distribuïdor més la Potència contractada a MT (en kVA).
- PIi = Potència instal·lada en els centres de transformació MT/BT del distribuidor més la Potència contractada en MT, afectada per la interrupció i de duració Hi (en kVA).
- Hi = Temps d'interrupció del subministre que afecta a la Potència Pi, (en hores).
- K = Número total d'interrupcions durant el període considerat.
- Les interrupcions que es consideraràn en el càlcul del TIEPI seran les de duració superior a tres minuts.
-
Percentil 80 del TIEPI: Es el valor del TIEPI que no es superat pel 80% dels municipis d'àmbit provincial, dins de cada tipus de zona.
-
NIEPI: Es el número d'interrupcions equivalent de la potència instal·lada en MT (1kV < V <= 36kV). Aquest índex es defineix mitjançant la següent expressió:
On:
- ∑PI = Suma de la potència instal·lada dels centres de transformació MT/BT del distribuïdor més la potència contractada a MT (en kVA).
- PIi = Potència instal·lada dels centres de transformació MT/BT del distribuidor més la potència contractada en MT, afectada per la interrupció i (en kVA).
- K = Número total d'interrupcions durant el periode considerat.
- Les interrupcions que es consideraràn en el càlcul del NIEPI seran les de duració superior a tres minuts. A efectes de NIEPI, es computarà una interrupció per cada incidència.
-
Punto de Connexión de Red (PCR): Es el punt físic en el que es situa la frontera de responsabilitat del distribuïdor: la entrada de la caixa general de proteccions per clients de BT i el dispositiu de maniobra frontera per clients de AT i MT.
- Relación cliente-red: Es el víncle que es pot establir entre el client i les instal·lacions des de les que es subministra. Consta de dos parts, la relació client-PCR, soportada i mantinguda per la organització comercial i la regulació entre el PCR, les instal·lacions de xarxa soportada i mantinguda per la part tècnica. Segons el grau d'informació de la xarxa en els sistemes, la relació client-xarxa podrà establir-se a nivell de diferents elements de la xarxa (Centre de Transformació, de Transformador, de Quadre de BT o d'escomesa).
- Punto de agregación: Element de la xarxa en el que s'estableix la relació client-xarxa.
Definició de zones
Als efectes de qualitat de subministrament, el Real Decreto 1955/2000 estableix la següent clasificació de zones:
- Zona Urbana: Conjunt de municipis d’una província amb més de 20.000 subministraments, incloent capitals de província, encara que no arribin a la xifra anterior.
- Zona Semi-urbana: Conjunt de municipis d’una província amb un número de subministraments comprès entre 2.000 i 20.000, excloent capitals de província.
- Zona Rural:
- Zona Rural Concentrada: Conjunt de municipis d’una província amb un nombre de subministraments comprès entre 200 i 2.000.
- Zona Rural Dispersa: Conjunt de municipis d’una província amb menys de 200 subministraments així como els subministraments ubicats fora dels nuclis de població que no siguin polígons industrials o residencials.
La definició de zones està en l’apartat “Centres Transformadors → Manteniment → CT’S → Zona”, que s’indica en la figura següent:
Al accedir apareixen les 4 zones definides.
Al seleccionar-ne una d’elles apareixerà la seva fitxa en la que definirem les següents dades. Es important veure que els valors admissibles es poden anar afegint a mesura que aquests vagin variant. Es important així mateix definir correctament les dates en que son vigents els valors indicats.
En la fitxa de cada zona es defineix.
Paràmetres de Qualitat:
- Hores Alta tensió: Nombre d’hores màxim d’interrupció en MT ( de 1 a 36 kV.)
- Interrupcions Alta tensió: Nombre d’interrupcions màxim en MT ( de 1 a 36 kV.)
- Hores Baixa Tensió: Nombre d’hores màxim d’interrupció en BT
- Interrupcions Baixa tensió: Nombre d’interrupcions màxim en BT
- Hores TIEPI: Valor màxim de l’índex TIEPI
- Hores percentil: Valor màxim de l’índex percentil 80
- NIEPI: Valor màxim de l’índex NIEPI
Període:
- Inici: Data d’inici de la vigència dels valors dels paràmetres de qualitat
- Fi: Data de fi de vigència dels valors dels paràmetres de qualitat
Els valors límits estan definits en l’article 104.2 del “Real Decreto 1955/2000”. “REAL DECRETO 1634/2006, de 29 de diciembre, por el que se establece la tarifa eléctrica a partir de 1 de enero de 2007. (BOE 30-12-2006)”, que modifica els límits establerts
Quan es modifiquen els valors dels paràmetres de qualitat individual i zonal amb un nou RD es crea un nou període polsant el botó “nou registre”.
Una vegada creat s’introdueixen els valors dels paràmetres de qualitat i les dates d’inici i fi del període de vigència dels valors.
Recollida d'informació
La recollida d’informació procedeix de 3 fonts diferents:
- Sistema de telecontrol (SCADA)
- Actuació manual.
- Centre d’atenció al client.
L’origen de les incidències està definit en l’apartat “Qualitat → Configuració → Origen d’incidències".
En aquest apartat hi ha definits els 3 origen de les incidències:
Obtenció de la potencia total
Mensualment s’obté la potencia total instal·lada de la base de dades de
GISCE-ERP, de transformadors i dels clients en alta tensió, i es el denominador
pel càlcul dels índex TIEPI, NIEPI.
Per generar la potencia instal·lada del mes corresponent s’hi accedeix des del
menú, “Qualitat → traçabilitat → Generar potència instal·lada".
Al fer doble clic s’accedeix a l’assistent que ens guia per obtenir la potencia instal·lada.
S’ha de seleccionar el mes i l’any que desitgem guardar la potencia instal·lada.
A continuació s’indicarà el valor del cos fi. Aquest valor s’utilitzarà per convertir les potencies contractades en AT ( kW ) en kVA.
Per comprovar lles potencies instal·lades en cada mes es pot accedir a l’apartat “Qualitat → traçabilitat → Potència instal·lada” tal com es veu a la imatge següent.
Al fer doble clic apareixen les potencies instal·lades en els diferents mesos, i podem veure-les per realitzar les comprovacions necessàries.
Al seleccionar un mes determinat apareix la potencia instal·lada amb una llista de tots els transformadors i tots els subministraments en AT. Així com la potencia total en kVA, i el nombre total d’instal·lacions.
On:
-
Data: es la data en que es va guardar la potencia instal·lada. Aquesta data indica a quin mes i any correspon potencia instal·lada. Per defecte el programa posa la data de l’últim dia del mes pel qual es genera la potencia instal·lada.
-
Cosfi: Es el valor del cosinus de fi utilitzat per calcular la potència total instal·lada en kVA, convertint la potencia contractada en AT que es en kW.
Si es desitja canviar el cos fi, al canviar-lo i guardar es recalcula la potencia total (kVA). - Mes: Mes al que afecta la potencia instal·lada
Fent doble clic a sobre d’una instal·lació apareix la seva fitxa resumida.
A continuació es descriu com es determina la potencia total instal·lada.
Si es va a la fitxa dels transformadors al GISCE-ERP, "Menú → Centres
Transformadors → Manteniment → Transformadors → Transformador” i s’obre la
fitxa d’un transformador apareixen les seves dades.
Al generar la potencia instal·lada del mes, selecciona només els transformadors
que:
- Estan marcats com a TIEPI = SI
- Estan en la localització = CTS
- Estan en estat = Funcionament
Com que amb el programa GISCE-ERP es porta el manteniment de les instal·lacions de centres transformadors i de les màquines que hi tenen instal·lades, només caldrà fer algun llistat de comprovació per veure si les dades estan actualitzades. ( per exemple des de “Centres transformadors → Manteniment → transformadors”) i filtrar els transformadors que estan en funcionament, estan a la localització CTS i TIEPI = SI.
Per obtenir la potencia contractada en AT, es busquen les escomeses que son del tipus CONTA-AT, es comprova el CUPS que te associat i la potencia de la pòlissa associada. Per poder fer comprovacions es pot accedir al menú “Gestió de CUPS → Manteniment → CUPS → Escomesa”, i buscar les escomeses del tipus CONTA-AT, i accedir a la fitxa de l’escomesa tal com es veu a la imatge següent:
Si es fa doble click sobre el CUPS associat a l’escomesa es pot veure la fitxa del CUPS tal com s’observa en la imatge següent.
La Pòlissa associada a aquest CUPS es la que indica la potencia contractada en AT que es tindrà en compte a l’hora d’obtenir la potencia instal·lada. Fent clic sobre la fitxa de la pòlissa associada al CUPS apareixen les dades de la tarifa i potència contractada.
Totes les escomeses del tipus CONTA-AT son les que es tindran en compte com a potència instal·lada.
Emmagatzematge de dades
Existeixen 2 categories per les dades que son necessàries per la informació completa i correcta d’una incidència.
Dades de continuïtat: Es la informació dels intervals horaris d’interrupció de subministrament i de les instal·lacions afectades associades.
Dades complementaries: Es la informació sobre les característiques de la incidència ( causa, instal·lació origen, etc.)
Les dades de continuïtat emmagatzemades en el programa GISCE-ERP_QS son auditables i tenen traçabilitat.
GISCE-ERP_QS està dissenyada de forma que permeti a un tercer independent verificar tot el procés de captació, modificació transmissió, suport i tractament de la informació necessària en el període d’anàlisi així com comprovar la compatibilitat i correcta relació dels sistemes de la companyia afectats, ( Sistema de registre de incidències, base de dades comercial, base de dades tècnica. Etc) de manera que es pugui afirmar amb una seguretat raonable que la informació el·laborada per la companyia correspon amb la realitat.
GISCE-ERP_QS garanteix la possibilitat de verificar el control dels riscos de confidencialitat, integritat, disponibilitat i rellevància de la informació.
GISCE-ERP_QS per cada una de les incidències i intervals associats a aquesta, reflexa exactament les instal·lacions afectades i les maniobres que modifiquen l’estat d’afectació de les instal·lacions. També es detallen les escomeses i els CUPS relacionats amb aquesta, que han quedat afectats en cada interval de la incidència i les pòlisses relacionades amb cada escomesa.
Informació associada a una incidència
La informació associada a cada incidència es la següent:
- Identificació de la incidència: codi únic de la incidència i descripció de la incidència.
- El codi de la incidència es alfanumèric i únic al model de dades de incidències.
- Origen de la Incidència: A cada incidència se li associa un dels tres orígens que pot tenir, SCADA, Manual o Centre d’atenció al client.
- Tipus de incidència: L’usuari indicarà el tipus d’incidència, que pot ser Imprevista o Programada.
- Causa: S’ha d’indicar la causa que pot ser una de les següents. Transport, distribució, generació, tercers, força major o pròpies.
- Data: Data d’inici de la incidència.
- Xarxa afectada: S’ha d’indicar si es una incidència AT o BT.
Una fitxa de una incidència registrada amb GISCE-ERP_QS es tal com es pot veure a la imatge següent:
A la pestanya de “Intervals” de la fitxa de la incidència es poden veure els diferents intervals que s’han produït dins la mateixa incidència tal com indica la ECO 797.
Intervals horaris amb instal·lacions afectades
Una incidència té un o varis intervals horaris en els que queden afectades una o
varies instal·lacions.
En cada interval horari hi poden haver diferents instal·lacions afectades, o bé
una mateixa instal·lació pot estar afectada en varis intervals d’una mateixa
incidència.
Una incidència compren una sèrie de intervals horaris, amb diferents grups
d’instal·lacions afectades, que estan temporalment i elèctricament relacionades.
La relació temporal implica que des del inici fins al final de la
incidència no existeix cap interval de temps superior a 10 minuts sense
instal·lacions afectades.
La relació elèctrica implica que les instal·lacions estan connectades
elèctricament, i que l’origen primer de la incidència es únic.
Si es fa doble clic sobre l’interval desitjat apareix la seva fitxa, que consta de 4 pestanyes, interval, Clients afectats, Instal·lacions afectades, i punts de tall.
Cada interval consta dels següents camps:
- Nom del interval: Codi o nom únic de la incidència.
Incidència a la que pertany el interval:
- Hora d’inici del interval: En format DD/MM/AAAA HH:MM:SS.
- Hora final del interval: En format DD/MM/AAAA HH:MM:SS.
- Període: Temps de durada del interval, en segons, calculat automàticament a partir dels 2 camps anteriors.
La pestanya “Instal·lacions afectades” indica quines instal·lacions han quedat afectades per la interrupció.
Instal·lacions afectades
Es consideren instal·lacions afectades els centres de transformació i les
instal·lacions dels clients que es troben en funcionament en el moment de la
incidència.
Es considera una instal·lació de client en funcionament quan existeix una
relació contractual vàlida i en vigor en el moment de la interrupció.
En el cas de centres transformadors de companyia amb mes d’un transformadors,
s’especifica quin o quins son els transformadors afectats, i sempre que s’hagi
actuat en un element de maniobra de MT.
Així GISCE-ERP_QS garanteix que quedin registrades les interrupcions que hi ha hagut en cada centre transformador o de client de MT, amb el seu interval d’interrupció.
La topologia de la xarxa proporcionada pel sistema GIS associat al programa
GISCE-ERP, es la base del càlcul de les afectacions de incidències a partir de
la connectivitat dels elements de maniobra de la xarxa.
Les simulacions efectuades en el programa de GIS GISCE-ERP permeten veure de una
forma visual les instal·lacions, tant de centres transformadors, clients MT com
de línies MT afectades per cada interval de la incidència.
El Sistema GIS manté la associació Client - Xarxa a nivell d’escomesa, Aquesta informació i el programa d’anàlisi de grafos permet assignar correctament les instal·lacions i clients afectats durant un interval d’una incidència assegurant la traçabilitat de la incidència.
Pel càlcul dels índex de qualitat de subministrament , quan una incidència
tingui com origen la instal·lació d’un client en MT, no es considerarà la
potencia instal·lada d’aquest client en les potencies afectades per la
incidència, però si la potencia de la resta d’instal·lacions afectades.
Aquest tipus d’incidència està classificada com a causa de “tercers”
(instal·lació particular).
La obertura accidental de trams de línia MT provocada per elements no telecomandats (fusibles, seccionadors, etc.) es comptabilitzarà a partir del primer avís que es rebi en la companyia a través d’un client afectat per la incidència a través del centre d’atenció al client o a través de qualsevol altra via.
La pestanya “Clients afectats” indica quins clients han quedat afectades per la interrupció.
Aquest apartat permet obtenir la qualitat individual i poder determinar que cap client superi els nombre i el temps màxim indicats per cada una de les zones definides a l’apartat 3.1
La pestanya “Punts de tall” indica tots els interruptors que hi havia oberts en el moment de produir-se la interrupció, inclosos els que estan oberts en condicions normals d’explotació.
Criteris per la determinació del nombre i duració de les interrupcions
Pel càlcul dels indicadors de la continuïtat del subministrament es segueixen els següents criteris:
- Les interrupcions de duració igual o inferior a 3 minuts no es tindran en compte a cap efecte.
- La incidència es la unitat bàsica de càlcul per l’índex NIEPI i agrupa, segons
la definició, a totes les interrupcions que pateixin les instal·lacions de la
mateixa zona connectades elèctricament per causa del mateix motiu i a partir
del mateix instant.
L’agrupació de les interrupcions en la mateixa incidència, havent de complir en tot cas les relacions temporal i elèctrica comentades en el apartat 5.4 s’estendrà fins la reposició total del servei, moment en el qual es procedeix al tancament de la incidència per haver se informat completament.
Totes aquelles maniobres que s’executen orientades a la reposició del servei no han de ser computades com NIEPI. - La comptabilitat de temps pel càlcul del TIEPI motivat per una incidència tindrà en compta les potències interrompudes amb intervals de temps majors de tres minuts.
Desagregació de les dades de la interrupció
Les dades de la interrupció es desagregaran conforme a lo indicat en el quadre següent:
Programada |
Imprevista |
||||
Transport |
Distribució |
Generació |
Transport |
Tercer |
Força Major |
Que es correspon amb els següents criteris:
-
Tipus de la interrupció: S’indicarà el tipus de la interrupció calcificant-la en els següents conceptes:
- Programada: La classificació d’una interrupció com a programada requerirà conservar la documentació necessària.
- Imprevista: En cas de no complir la condició assenyalada en l’apartat anterior la interrupció es considerarà com imprevista.
El centre de control farà una primera assignació de la causa de la incidència, que podrà ser modificada amb la informació recollida posteriorment.
Nota
Per definir els tipus d’incidència s’ha d’accedir a “Menú → Qualitat → Configuració → Tipus Incidències”.
Al accedir a aquest apartat apareixen els tipus d’incidència definits.
-
Causa de la incidència: S’indicarà la causa que se suposa ha originat la incidència, com a mínim amb el nivell de detall de la següent classificació.
- Generació: Les incidències causades per la generació hauran de ser comptabilitzades, sempre i quant produeixin talls de mercat.
-
Transport: Les incidències causades en la xarxa de transport i que afecten a la xarxa de distribució, sempre i quant afectin al subministrament a clients, es comptabilitzen conjuntament en el sistema de registre d’incidències.
Serà necessari establir el procediment de repercussió al transportista de las penalitzacions en que incorri, per aquest motiu, el distribuïdor. La classificació de la causa de la interrupció com transport s’acreditarà mitjançant informe de l’operador del sistema. -
Tercers: Les causades per persones físiques i jurídiques alienes a l’empresa distribuïdora.
En aquest concepte s’inclouen:- Una altra empresa distribuïdora.
- Instal·lació particular: Incidències degudes a instal·lacions de clients o de productors en règim especial.
- Accions intencionades o accidentals de tercers, coneguts o no, sobre instal·lacions de la pròpia empresa distribuïdora o transportista (pala excavadora, vehicle, actes de vandalisme o terrorisme, etc.).
- Accions de vagues legals.
- Força major: Incidències degudes a causes de força major, acceptades com a tal per l’Administració Competent, entre altres, les decisions governatives o dels Serveis de Protecció Civil i els fenòmens atmosfèrics extraordinaris que excedeixen els límits establerts en el Reglamento de riscos extraordinaris sobre persones i bens (Real Decreto 2022/1986). No podran ser al·legats com a causa de força major els fenòmens atmosfèrics que es consideren habituals o normals en cada zona geogràfica, d’acord amb les dades estadístiques de que es disposi.
Cada una de las causes anteriors vindrà identificada amb un “Codi de la Prova” que farà referència a l’existència de prova per l’exoneració, en el seu cas, de les conseqüències de d’incompliment dels índex de qualitat.
-
Pròpies: En aquest apartat s’inclouen les interrupcions les causes de les quals no responguin a lo establert en els apartats transport, tercers, força major, o be no degudament justificades.
-
Atmosfèriques: Inclouen les causes amb origen en fenòmens atmosfèrics tals com pluja, inundació, tormenta, neu, gel, granis, boira, vent, contaminació, pol·lució, etc., sempre que no excedeixin els límits establerts en el "Reglamento de Riesgos Extraordinarios", en aquest cas es consideraran de força major.
- Agents Externs: Inclouen causes amb origen en animals, arbrat, moviments de terreny, etc.
-
Internes: Inclouen fallades d’equips i materials, corrosió, defecte de disseny o de muntatge, us inadequat, connexió i desconnexió de instal·lacions pròpies, manteniment, obres pròpies, repartiment de càrregues, etc.
-
Desconegudes.
Les causes de la incidència estan definides a “Menú → Qualitat → Configuració →
Causa Incidències”, on apareixen les 7 causes possibles.
Aquestes no s’han de modificar si no apareix cap modificació de la ECO
797/2002 que així ho requereixi.
Al accedir al menú de causes, apareixen les causes definides en el sistema, i que es poden ampliar i/o modificar.
Informació associada a instal·lacions i clients
En aquest apartat s’estableix la informació mínima que han de contenir les bases de dades de instal·lacions i de clients.
Un tema a considerar es la periodicitat de l’actualització de la informació relativa a les potències. El criteri es el de realitzar una actualització mensual de les dades base pel càlcul dels indicadores del mes corresponent.
Les potencies instal·lades (CT) i contractades (clients MT) necessàries pel càlcul s’obtindran a partir de les bases de dades tècnica i comercial i s’actualitzaran, al menys, mensualment.
En els càlculs dels denominadors dels índex es tindran en compte les potencies de l’últim dia del mes. Els índex anuals es calcularan com la suma algebraica dels mensuals.
Els temps d’interrupció s’obtenen per diferència dels temps de registre de maniobra de les incidències. A aquest efecte, només intervenen les maniobres que afecten a pèrdues i reposicions de subministrament.
El càlcul dels indicadores es realitzarà amb la mateixa periodicitat que l’actualització de les dades base del càlcul. Si aquestos s’actualitzen mensualment, el càlcul dels indicadors d’aquell mes, o fracció de mes, es realitzarà amb les dades base del mes; i per períodes superiors al mes, se sumaran els respectius indicadors mensuals. En aquest cas es donarà la dada base de l’últim mes del període considerat.
En el cas d’indicadors que utilitzen la potència afectada per interrupcions, com es el cas del TIEPI, s’utilitzarà la potència instal·lada en els centres de transformació i la potència contractada pels clients de MT. La potència contractada s’obtindrà de la base de dades de clients, i es sumarà a la potència instal·lada en els centres de transformació d’empresa, presentant-se els resultats en kVA.
Informació necessària pel càlcul La informació mínima que s’haurà de tenir amb la periodicitat establerta en relació amb les instal·lacions de l’empresa o de client i el seu nivell d’agregació, es la següent:
- Relació de tots els CCTT d’empresa i clients de MT connectats en cada tram de les diferents línies.
- Potència instal·lada en kVA de cada transformador, per un CT de empresa, o potencia màxima contractada en kW, per un CT de client.
- Municipi, tipus de zona (urbana, semiurbana, rural concentrada o rural
dispersa) i província on està ubicada la instal·lació.
En aquelles províncies en que la potència instal·lada de l’empresa distribuïdora sigui inferior a 1 % (províncies amb distribució marginal), la informació de las interrupcions d’aquests clients es podrà agregar a la de la província limítrofa de la qual provingui la línia que els alimenti.
Metodologia pel càlcul de l'indicador percentil 80 de TIEPI
Percentil 80 del TIEPI: Es el valor del TIEPI que no es superat pel 80 % dels municipis de l’àmbit provincial, dins de cada tipus de zona.
Recollida de dades: Aquest indicador s’obté a partir de la informació recollida pel càlcul del TIEPI. No es necessari per tant un procediment específic.
Metodologia pel càlcul: Una vegada que es disposa de la informació del TIEPI anual a nivell de CT o client de MT, s’agruparà per calcular el TIEPI anual de cadascun dels municipis existents en una província, desagregats per zones.
En cada zona s’ordenaran els municipis per ordre creixent del TIEPI.
El percentil 80 del TIEPI serà el corresponent al municipi que ocupa la posició del 80 % o la seva immediata superior del total dels municipis ordenats existents en aquella zona.
En aquelles províncies en las que en la zona urbana només existeixi un municipi, el percentil 80 del TIEPI serà el propi TIEPI del mateix municipi.
Metodologia per la obtenció d'informació zonal d'interrupcions en BT
Nota
Definició: Una interrupció en baixa tensió es aquella interrupció en el subministrament causada per una incidència en la xarxa de BT i que no afecta a instal·lacions de tensió superior (centres de transformació).
Als efectes d’aquesta informació, no es consideren interrupcions en baixa tensió les interrupcions ocasionades per incidències en la xarxa de MT ni aquelles que tenint el seu origen en la xarxa de BT afecten a un transformador MT/BT d’un CT, ja que en ambdós casos, es recullen en l’indicador zonal de MT corresponent.
Recollida de dades: La recollida de dades associades a les interrupcions en baixa tensió es farà pel centre d’atenció al client i es completarà degudament per que pugui ser introduïda en l’aplicació informàtica que gestiona aquesta informació.
Informació associada a una interrupció: Es comptabilitzaran les interrupcions en la xarxa de baixa tensió que hagin generat, com a mínim, a un avís de reclamació per falta de subministrament, agrupant en una sola, totes aquelles que provinguin d’una mateixa incidència. Cada incidència ha d’assignar-se al seu corresponent centre de transformació. No obstant lo anterior, aquesta aproximació no es d’aplicació en aquelles empreses que actualment ja disposen de sistemes en que la connectivitat client - xarxa es realitzi a nivell de línia de baixa tensió. En el cas de GISCE-ERP la connectivitat client xarxa es fa a nivell d’escomesa.
No es comptabilitzaran les interrupcions que tinguin el seu origen en la pròpia instal·lació del client. El límit entre les instal·lacions de l’empresa distribuïdora i del client se situa, conforme a la Reglamentació vigent, en la caixa general de protecció, corresponent aquesta a la instal·lació del client.
Es desagregaran conforme a lo indicat en el següent quadre:
Província |
Zona |
Municipi |
Número d'interrupcions |
||
Imprevistes |
Programades |
Total |
Avaluació de la qualitat individual
L’avaluació de la qualitat Individual i el conseqüent descompte en la facturació dels clients depèn bàsicament del coneixement del punt d’agregació dels subministraments d’aquests clients i de la possibilitat d’obtenir el registre d’interrupcions de les instal·lacions des de les que s’alimenta.
Així doncs, el còmput de la qualitat individual implicarà associar a cada element de xarxa en el que es coneix la relació client - xarxa i per extensió a tots els clients que depenguin d‘aquest, el registre de les interrupcions produïdes, discriminant les que tenen dret a descompte en la facturació, d’aquelles que no en tenen (programades, transport, tercers i força major, així com les incidències en zones per les que s’estiguin elaborant o executant plans de millora de qualitat de servei i electrificació i millora de la qualitat en l’àmbit rural, sempre que hagin estat autoritzats per l’òrgan competent de l’Administració corresponent).
En el cas de clients amb més d’un circuit d’alimentació i un sol contracte, en els que el client pot alimentar-se de qualsevol d’ells, es considerarà interrumpit el subministrament si falta tensió en tots els circuits simultàniament.
La connectivitat client - xarxa estarà establert al major nivell de detall conegut de la xarxa en cada cas. La relació client -xarxa estarà fixada, com a mínim, a nivell de centre de transformació. Aquesta aproximació únicament serà vàlida durant un període de tres anys, transcorreguts aquests tres anys, la connectivitat client – xarxa haurà d’establir-se a nivell de línia de BT, per lo que es fomentarà la captació dels paràmetres de continuïtat de subministrament a través del propi equipo de mesura de la energia.
No obstant lo anterior, aquesta aproximació no serà d’aplicació en aquelles empreses que ja disposin de sistemes que permetin determinar la connectivitat client - xarxa a nivell de línea de BT. El programa GISCE-ERP_QS permet establir la connectivitat client – xarxa a nivell d’escomesa.
Una vegada realitzada la simulació d’un interval, i guardats els clients afectats gracies a la traçabilitat sempre podrem fer la consulta de forma inversa, a partir de la fitxa de la pòlissa d’un client es podrá saber quines son les incidències que ha tingut.
Podem accedir al llistat de clients a través del menú "Empresas → Empresas", on podrem accedir a la fitxa d'un client.
Podem veure les pòlisses del client fent click a les accions "Como Titular", "Como Pagador" o "Como Notificación" per veure les respectives contractades. Fent doble clic sobre la pòlissa desitjada apareix les dades d’aquesta i en la pestanya “Incidències” es pot veure totes les incidències que ha tingut, tal com es mostra en la imatge següent:
Durant aquesta primera fase de tres anys, les incidències en las xarxes de baixa tensió s’assignaran al seu corresponent centre de transformació, repartint-se el temps total i el número total d’aquestes entre els consumidors que s’alimenten des del centre de transformació, de forma inversament proporcional al número de sortides de baixa tensió que existeixin en aquest centre de transformació.
El registre de interrupcions en BT per punt d’agregació es el resultat de superposar en el temps les afectacions de MT del CT (o transformador MT/BT) del que depèn el punt d’agregació i les afectacions de la seva xarxa de BT. Així mateix, el registre de interrupcions en MT/AT per punt d’agregació es el resultat de superposar les afectacions, si es el cas, de les instal·lacions de MT/AT del que depèn el punt.
La qualitat de les dades topològiques que determinen l’agregació de instal·lacions afectades per una incidència a un o varis punts d’agregació, així com l’assignació correcta de clients a cadascun dels punts d’agregació determinarà fundamentalment la qualitat de la mesura de la qualitat de subministrament.
Si la relació client –xarxa està a nivell de sortida de BT, aquesta serà la unitat d’imputació per les interrupcions de BT. En el cas de que es pugui estimar raonablement l’afectació de les interrupcions a nivell de línia de BT, la imputació d’aquestes es realitzarà en aquest nivell. Si no fos possible la imputació es realitzarà a nivell de centre de transformació.
En el caso de subministraments en BT, es pot realitzar el càlcul de les indemnitzacions anuals en base a la topologia de xarxa que hi hagi en aquell moment.
Documentació Suport
En aquest apartat es senyala la documentació quer hauran de conservar les companyies distribuïdores per suportar la informació continguda en els seus sistemes, sense prejudici de lo que s’indica en els apartats anteriors.
El sistema elegit per conservar la documentació ha de permetre l’anàlisi per part d’un auditor extern, considerant-se vàlid l’emmagatzematge de la informació en suports magnètics, òptics o similars, sempre que es compleixi el que s’estableix en els apartats següents.
Generació d'avisos d'incidències
Les companyies distribuïdores conservaran com a suport els avisos que es generen amb la data i la hora dels mateixos registrades automàticament que permeti verificar l’instant de generació de l’avís.
Dades introduïdes en el sistema de forma manual
Per garantir que les dades introduïdes en el sistema de forma manual puguin ser auditades, es conservarà el comunicat d’operació o documentació suport equivalent degudament firmada pel cap de l’equip de treball.
Alternativament es considerarà documentació suport vàlida la informació introduïda directament en el sistema d’operació per la persona responsable i/o degudament autoritzada per aquesta tasca, sempre i quant el sistema garanteixi la identificació unívoca de la persona que ha realitzat la introducció de les dades.
Addicionalment, es considerarà vàlid l’emmagatzematge de la informació en suport magnètic, òptic o similar i l’escaneig de documents físics. La persona firmant del document físic o electrònic es responsabilitzarà de la veracitat de la informació continguda en aquest.
En el cas de documentació relacionada amb maniobres manuals, s’inclourà clarament els instants de realització de les maniobres, les instal·lacions afectades, les dades complementaries que s’introdueixin en l’aplicació informàtica i la identificació del responsable de l’equip de treball, així com el seu càrrec.
Modificació de dades
La informació complementaria de la incidència que es recopili (informe d’operació, autoritzacions per interrupcions programades, tant en la xarxa pròpia de la distribuïdora como en la del client, probes de causa de tercers o de força major, etc.) s’haurà de guardar per justificar qualsevol modificació de temps, afectacions i classificació de la mateixa amb posterioritat al seu tancament.
Desprès de que es complimenti la informació de qualitat de servei per una incidència, es portarà un registre de tots els canvis que afectin als índex de qualitat de servei. En cada canvi, juntament amb les seves modificacions es registrarà la data/hora del canvi i la persona que el realitza.
Quan s’hagi calculat els índex per un període, la modificació de incidències serà restringida a personal autoritzat, quedant igualment tots els canvis registrats. Després del canvi, els índex sobre els que pugui influir la incidència seran calculats de nou.
Classificació de la interrupció com a programada
La classificació d’una interrupció com a programada requerirà conservar la següent documentació:
-
Sol·licitud d’autorització a l’òrgan competent d’energia de l’Administració autonòmica corresponent amb una antelació mínima de setanta dos hores a l’instant de la interrupció, no computant-se a aquests efectes els dissabtes, diumenges o festius.
-
Documentació suport que garanteixi que la comunicació individualitzada a consumidors als que els subministraments es realitzin a tensions superiors a 1kV i als establiments que presten serveis declarats essencials per informar-los de la data i hora de inicio i final de la interrupció s’ha realitzat al menys vint-i-quatre hores abans del moment del tall del subministrament degudament justificat i en el seu cas, copia de la comunicació. En caso de que s’opti per realitzar trucades telefòniques es mantindrà un registre automàtic de trucades realitzades que permeti verificar l’instant de realització.
-
Referència de l’avís publicat en dos dels mitjans de comunicació escrita de major difusió en la província corresponent informant de la data i hora de l’inicio i final de la interrupció.
Classificació de la interrupció com originada per tercers
La classificació de la interrupció como originada per tercers exigirà conservar alguns dels següents documents:
-
Document firmat per un tercer (empresa transportista, altra empresa distribuïdora, client, productor, etc.) responsabilitzant-se de la incidència o documento notarial o document emès per una Administració competent en la matèria o autoritat governativa responsabilitzant de la incidència a un tercer. En caso de no disposar d’aquest document també es consideraran vàlida qualsevol prova (denuncia davant instancia policial, prova pericial, fotografies, vídeo, etc.) que permeti assignar la causa a tercers.
-
Denuncia davant de l’autoritat corresponent ratificant el fet pels casos d’accident causat per tercers, vandalisme o terrorisme.
-
Autorització de vaga emesa per l’autoritat competent i documentació firmada pel responsable tècnic de la instal·lació afectada per la interrupció assenyalant la relació “causa efecte” existent entre la vaga i la interrupció, quan la interrupció es degui a una vaga legal.
Classificació de la interrupció com originada per forca Major
La classificació de la interrupció com originada per força major exigirà conservar documentació que acrediti que la interrupció ha estat motivada per una de les causes acceptades como tales per l’Administració competent. Es consideraran como causa de força major:
-
Fenòmens atmosfèrics que superen els límits que estableix el Reglament de Riscos Extraordinaris per definir el seu caràcter extraordinari. Per poder provar aquesta circumstancia serà necessari adjuntar els partes meteorològics del moment de la incidència.
-
Interrupcions causades per sol·licituds dels Serveis de Protecció Civil, Policia o qualsevol altre organisme autoritzat. En aquests casos s’haurà de sol·licitar un document justificatiu de l’esmentada sol·licitud firmada per l’organisme corresponent.
Sistemes Informàtics
Les companyies distribuïdores mantindran un adequat control i disposaran de sistemes que permetin la verificació de les següents característiques de la informació emmagatzemada:
-
Confidencialitat: L’accés als sistemes estarà restringit a determinades persones amb autorització. Es definiran diferents perfils de forma que es controli l’accés a la informació, aplicacions, processos i entorno de xarxa, garantint la identificació de la persona que introdueixi o modifiqui una data i negant l’accés a qualsevol persona sense autorització.
-
Integritat: Les companyies garantiran la fidelitat i la precisió de la informació continguda en els seus sistemes, controlant que no es produeixin errors de processos, aplicacions o de gestió, que suposin alteracions de la informació.
-
Disponibilitat: La informació es trobarà accessible per la seva consulta i tractament sempre que sigui necessària. Cada companyia mantindrà un sistema adequat de recolzament de les seves dades, mitjançant còpies de seguretat periòdiques, de forma que es garanteixi la disponibilitat d’aquestes davant de possibles incidències.
Addicionalment la infraestructura tecnològica escollida per implementar els sistemes informàtics de la companyia garantirà la eficiència de la definició, desenvolupament, manteniment i operació en els entorns de procés i sistemes d’aplicacions pels objectius establerts en aquest procediment.
Model d'informe
La informació amb les dades de qualitat zonal a presentar a les Administracions competents haurà d’estar prèviament auditada i tindrà el format següent:
Comunitat Autònoma |
Província |
Municipio |
Zona |
Pot. Ins. (MVA) |
Programadas |
||
Transporte |
Distribución |
Total |
Imprevistas |
||||
Generación |
Transporte |
Terceros |
Fuerza Mayor |
Propias |
Total |